Als starter op de woningmarkt komt er veel op je af. Je moet op veel dingen letten en kleine foutjes kunnen dure fouten zijn.
Als starter op de woningmarkt komt er veel op je af. Je moet op veel dingen letten en kleine foutjes kunnen dure fouten zijn. Waar moet je op letten? Wat zijn de meest voorkomende fouten en waar liggen juist kansen?
Veelvoorkomende valkuilen
Ook onderschatten sommige starters de kosten die komen kijken bij het kopen van een woning. Naast je reguliere vaste lasten, komen er nieuwe verzekeringen, onderhoudskosten en energiekosten bij. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Wij brengen deze kosten al op voorhand voor je in kaart, zodat jij weet waar je aan toe bent en een weloverwogen keuze kunt maken.
Ook zien veel starters een kluswoning niet zitten, wat begrijpelijk is. Toch kan dit een grote kans zijn. Kluswoningen zijn vaak goedkoper en er komen minder gegadigden op af waardoor je minder concurrentie hebt. Het geeft jou ook de kans om meer waarde toe te voegen aan je nieuwe woning. Het kost logischerwijs wel wat meer inzet, planning en tijd, maar met de juiste begeleiding kun je hier een goede deal uit halen.
Kansen voor starters
Er zijn niet alleen valkuilen, maar ook genoeg kansen en voordelen voor jou als starter. Zo kun je aanspraak maken op vrijstelling van de overdrachtsbelasting, als je jonger bent dan 35 jaar en de koopsom van de woning niet hoger is dan €510.000. Dit kan je duizenden euro’s schelen. Ook kun je een speciale starterslening afsluit via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Met deze lening kun je het verschil tussen de koopsom van de woning en je maximale hypotheek overbruggen. Voordeel van deze lening is dat je in de eerste drie jaar geen rente hoeft te betalen of hoeft af te lossen. Hier staat tegenover dat de rente niet aftrekbaar is. Ook kun je sinds 2024 meer lenen als je kiest voor een woning met een (ver)beter(d) energielabel. Door te kiezen voor een woning met een beter energielabel of door ervoor te kiezen om de woning zelf te verduurzamen kun je zo je hypotheekruimte vergroten.
Tips om voorbereid de woningmarkt op te gaan
Ook is het handig om zeker te weten wat je wel en niet wilt. Wil je een instapklare woning of zie je een kluswoning ook wel zitten? Hoe lang wil je in je eerste woning blijven wonen? Wil je vermogen opbouwen of juist lage maandlasten hebben? Door deze vragen te beantwoorden, kun je een weloverwogen keuze maken.